Vi förklarar byggentreprenader

Om du funderar på att anlita en entreprenör för att utföra ett helt eller en del av ett byggnads- eller anläggningsarbete är det klokt att ha koll på vilka standardavtal (även kallat standardkontrakt) som du och din motpart kan använda er av vid upphandlingen. När det kommer till byggentreprenader, som kort och gott gott innebär byggnadsåtaganden, kan avtalet kopplas till olika standardkontrakt. Kontrakten är uppdelade i AB (Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader), ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten) och ABK (Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet). Det är inte den lättaste uppgiften att veta vilket standardkontakt man bör välja för att det ska bli rätt och vilket kontrakt som är passande för vilket projekt. Det är inte heller ovanligt att parterna, det vill säga t.ex. beställaren, konsulten och entreprenören, bifogar sina respektive standardvillkor till entreprenadavtalet och att två olika standardkontrakt blir tillämpliga i samma avtalsförhållande. Denna artikel riktar särskilt fokus på standardkontrakten AB 04 och ABK 09 och ger dig en överblick om vad dessa innebär och när de kan användas. Jag kommer även att diskutera vad du bör tänka på vid tillämpningen av kontrakten för att undvika eventuella tvister.
AB 04
De allmänna bestämmelserna AB 04 är viktiga eftersom avtalsförhållandet mellan professionella parter i byggprocessen i mångt och mycket inte regleras av de svenska lagarna. Utgångspunkten är alltså att det råder avtalsfrihet för parterna. Det som gäller för alla standardkontrakt, oavsett om det är ett AB, ABT eller ABK, är att bestämmelserna bara kan bli avtalsinnehåll om det framgår av själva entreprenadavtalet att parterna vill använda sig av standardavtalet. Kanske har du funderat över när AB 04 används eftersom det är ett av de vanligaste avtalsformerna vid byggentreprenader. AB 04 används vid så kallade utförandeentreprenader som innebär att den som beställer en entreprenad ansvarar för projekteringsdelen medan entreprenören som köparen anlitat har ansvar för utförandet av arbetet. En sådan entreprenad, där entreprenören inte står som ansvarig för både projektering och utförande är ofta en så kallad generalentreprenad. Den anlitade entreprenören har med andra ord ett så kallat utförandeansvar och ska se till så att arbetet utförs och färdigställs samt att det sker fackmässigt. I folkmun betyder fackmässigt att arbetet görs på ett sakkunnigt och yrkesmässigt sätt. AB 04 används främst om beställaren är ett företag eller organisation. En av fördelarna med att använda AB 04 är att du och entreprenören inte behöver lägga tid på att utforma ett eget avtal. En annan fördel är att det oftast är lättare att förutsäga hur ett avtal kommer att tolkas när man använder sig av ett standardavtal.
ABK 09
I ABK 09 finner vi allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet. Reglerna och villkoren kan användas inom alla teknikområden under alla projektets olika skeden. Även vid andra typer av konsultuppdrag som utredningar, projektering, byggledning och besiktning är bestämmelserna tillämpliga. Exempel på konsulter som kan anlitas för byggentreprenader är kontrollanter och ingenjörer. En naturlig fråga att ställa sig är när egentligen konsulter kan tänkas behövas vid byggentreprenader. Eftersom ansvaret för projekteringen ligger på beställaren vid en generalentreprenad kan beställaren anlita en eller flera konsulter till att medverka i allt från idéstadiet till utförandet och även ibland under hela projektet. Under projekteringen konkretiseras byggprojektet i skisser och ritningar och det är därför ofta klokt att ta hjälp av en konsult som är kunnig på området så att projekteringen blir korrekt utförd. Precis som generalentreprenören du anlitat ska konsulten utföra sitt arbete fackmässigt. Som du kanske redan snappat upp på är det alltså fullt möjligt att anlita både en konsult och en entreprenör för byggentreprenadens fullgörande.
Det är viktigt att du som beställare har i åtanke att entreprenören har ett större ansvar för skador och fel enligt AB 04 än det konsulten har enligt ABK 09. Det är emellertid fullt möjligt att även ställa konsulter till svars om du anser att de begått misstag i sitt arbete. Om vi kikar i ABK 09 kan vi i 5 kapitlet 1 § läsa att en förutsättning för ansvar är att konsulten varit vårdslös. Vårdslös är en juridisk term som lite förenklat innebär att konsulten t.ex. varit slarvig eller oförsiktig. Ofta kommer bedömningen att utgå ifrån och jämföras med din projektledning som du genomfört i egenskap av beställare. Det är därför viktigt att du ger en god förklaring till vad du anser att konsultens vårdslöshet bestod av och att du kan bevisa att konsulten faktiskt förorsakat felet eller felen. Om vi kikar vidare i bestämmelserna i ABK 09 kan vi i 5 kapitlet 3 § se att konsulten enbart kan bli skadeståndsskyldig upp till 120 prisbasbelopp. Det största beloppet konsulten kan behöva betala till dig om det konstateras att denne varit vårdslös är alltså 48 300 x 120 = 5 796 000 kr.
Vad du bör tänka på vid tillämpningen av standardkontrakten
Byggentreprenader kan vara mycket omfattande, komplicerade och röra stora summor. Det är därför viktigt att det entreprenadavtal du och entreprenören upphandlar, oavsett om ni använder er av ett standardavtal eller inte, blir rätt från första början. Om det uppstår oenighet om ansvarsfördelningen gällande till exempel uppkomna fel kan det vara en fördel att ha använt sig av ett standardavtal eftersom de ofta innehåller villkor och regler för vem det är som bär ansvaret vid olika situationer. AB 04 innehåller t.ex. även villkor för hur tvister ska lösas. Det är dock inte säkert att just er situation regleras av det avtal ni upprättat. En annan problematik som kan uppstå till följd av att både AB 04 och ABK 09 kan gälla i samma avtalsförhållande är att avtalen kolliderar, dvs. att reglerna i avtalen "går emot varandra". Om en uppkommen tvist mellan dig och entreprenören eller konsulten inte kan lösas på tu man hand är det bra att ta hjälp av en jurist som besitter specialkunskap inom entreprenadjuridik.